Jdi na obsah Jdi na menu
 


19. 5. 2008

Cena štěněte a další výdaje

Pořídit si psa znamená zodpovědnost a navíc více méně pravidelní odtok financí, což by si měl uvědomit každý dřív, něž se pro psa rozhodne. Většinou je každý scénář podobný. Po prolistování atlasu psů si některý člen (v lepším případě celá rodina)"vybere, co by se jim líbilo". Začne sháňka po štěněti, přičemž vodítkem často bývá cena štěněte a vzdálenost, jakou musíte k chovateli urazit. Teprve až po přivezení štěněte dojde na myšlenku-čím budu krmit, kde to seženu a co mě to bude stát. Na další investice se v tuto dobu většinou ještě nemyslí!

Pořizovací cena - štěněte je různá a pohybuje se v neuvěřitelném rozdílu od přibližně 800kč do 9000kč za štěně bez průkazu původu, a od 3500kč asi do 60000kč za štěně s průkazem původu. Zde rozhodně nezáleží na velikosti psa-neplatí "čím menší,tím dražší". Především záleží na módnosti plemene a někdy také zčásti na počtu jedinců v ČR. Také se vše odvíjí od tzv. kvality předků (s čímž je nezřídka spojeno i zdraví), jak výstavně či pracovně úspěšné rodiče štěně má, také na místě krytí feny, nebo ojedinělosti spojení. Samozřejmě rozhodnete-li se štěně importovat (bez ohledu na stát či jeho vzdálenost), pořizovací cena štěněte bude zpravidla dvojnásobně i trojnásobně vyšší.

        Hledat za každou cenu nejlevnější štěně se často nevyplácí. Většinou mají chovatelé důvod, proč prodávají štěňata takříkajíc pod cenu. Nezřídka je to zdraví rodičů-např.vyšší stupen dysplazie kyčelního kloubu, či nepříliš kvalitní exteriér. Avšak není vyjímkou snížení ceny štěněte z důvodu malé poptávky po daném plemeni. Ani u psů neplatí, že cena odpovídá kvalitě. Vše záleží na domluvě a přesvědčivosti chovatele!

Další výdaje

-strava

příklad: přibližně 40kg pes krmený alespoň průměrně kvalitními granulemi spořádá za měsíc krmivo v hodnotě 800–1000 Kč.

-pokud se chcete účastnit výstav, počítejte s tím, že jedna výstava vás po souhrnu cesty, výstavního poplatku, veterinárního osvědčení apod. vyjde v průměru na 1000-1500kč.

-Jeden závod (vyjma mistrovství)vás v průměru vyjde na 500 Kč

-za výcvik psa na standardním cvičáku, počítejte 500–2000 Kč ročně. Při individuálním přístupu je tato částka spíš měsíční.

-pokud budete mít štěstí a pořídíte si zdravého psa,který ani během roku nebude "přitahovat nehody" ,tedy bude zdráv, veterinární péče v podobě očkování,odčervení a preventivního odblešení vás vyjde na 700–1000 Kč ročně.

-jestliže jste si pořídili dlouhosrsté plemeno, je potřeba počítat s cenou za úpravu srsti. Zaleží, zda máte výstavního jedince, či nikoliv, jakou má kvalitu srsti a jak složitou úpravu potřebuje. Nejnižší cena je od 500 Kč, výše. Někdy i několika násobně překročí tuto hodnotu.

-dále povinný (roční)poplatek městu-od 200Kč do 2000kč ročně za jednoho psa

-čipování psa přibližně 600kč

-Pas přibližně 300 Kč

-obojek 40–300 Kč

-náhubek 100- 200 Kč

-Vodítko 100- 300 Kč

-2 krát miska 50–150 Kč

-pelíšek 300–1500 Kč

-přepravní klec či box asi 4500kč(podle velikosti)

-bouda 500–5000 Kč

-kotec (je-li potřeba)5000–15000 Kč

Také nezapomeňte, že za přepravu psa se ve všech hromadných prostředcích musí platit poloviční jízdné.

převzato ze stránek CHS Harmony Star http://www.harmony-star.wz.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář